CASA BANLUSA

BANLUSA HOUSE

Location: Valladolid, Spain

Year of construction: 2020
Architect: Sara Acebes

Photographer: Victor de la Fuente

Framing the landscape, that was one of the first concepts and objectives in the design of this house.  

Located in a very special enclave, a natural environment, whose land belongs to an urbanization on the outskirts of the city of Valladolid, in the heart of the Esgueva valley and very close to the Duero Canal, corresponding to the municipality of Renedo de Esgueva. 

The house opens onto the landscape, as if trying to catch it, turning its views towards pine mounds, one of them  it is situated right in front of the large windows, places of observation of pictures typical of a painting.  

 

Developed, all of it, on the ground floor and in a U-shape, the distribution of the rooms has a well zoning  differentiated, one area at night and another  at daytime. The kitchen receives the morning light and opens to the living room through a small island that separates the spaces. The living room with large openings facing west, allows you to enjoy the sunsets almost every month of the year.

Occupying the other arm of the U, there are four bedrooms and two bathrooms. Oriented towards the west, the sun's rays of the last hours of the day enter through its windows and heat these rooms for the night.  

 

To the north, in order to protect the house from the cold, the garage is located, with space for a car, as well as the facilities corresponding to the aerothermal system that air-conditioning the house through underfloor heating, as well as storage space.

 

The underfloor heating and cooling, as well as the walls of great thermal inertia make the house have a high interior comfort. The study of the orientations, as well as the behavior of openings and façade to take advantage of thermal inertia and sunlight in the winter months, were an important objective in the project. Counting on  the commitment, both by the property owner and the architect, to build a sustainable home with a bioclimatic design. 

Taking advantage of the factors of the location and the climate are essential for a project to work and also, today, to be the most respectful with the environment.  

 

Regarding the materials, the presence of white and the gray tones of the pavement generate an atmosphere of calm that finds its warmth in the wooden elements of the furniture.  

 

The protagonist of the façade is a groove made of white monolayer mortar that has its counterpart on the inside and that is achieved through custom-designed wooden elements with that vertical batten design.  

 

A subtle verticality within the horizontality of a house developed on the ground floor, accessible, comfortable and comfortable, which allows you to enjoy the interior and exterior at the same time.

CASABANLUSA_SARAACEBES-GROUND FLOOR PLAN.jpg
CASABANLUSA_SARAACEBES-ELEVATIONS01.jpg